Zlatibor


Planina i istoimeno naselje koji se nalaze na jugozapadu Srbije, predstavljaju jedan od turističkih centara ne samo ove regije, već i čitave zemlje. Ovo zimovalište i letovalište, i povrh svega lečilište, tokom cele godine pruža širok spektar usluga svojim posetiocima. Poreklo imena ove svojevrsne vazdušne banje nosi u sebi nekoliko legendi i predanja, mada je najbliže istini da zapravo ime nosi po belom(zlatnom) boru koji je pod zaštitom države, ali postoji i priča da su meštani zlatiborskih sela za borove šume govorili "Zlatan je to Bor!", pa otuda i naziv planine.

Zlatibor centar

Predivan krajolik, proplanci, bujni pašnjaci, vodom bogati potoci, kao i dobri klimatski uslovi (topla leta i blage zime sa snegom od oktobra do maja) oduvek su privlačili posetioce, pa se o Zlatiboru govori kao o izletištu još od sredine 17. veka.

Mala istorija Zlatibora

I mada je poznato da su mnogi koristili Zlatibor kao odmorište, pravi turistički razvoj poklapa se sa dolaskom kralja Aleksandra Obrenovića 1893. godine. U poseti Kulaševcu, koji je ime nosio po izvoru i potoku u centru naselja, Aleksandar obećava da će Zlatibor postati turistički kraj, a na Preobraženje iste godine postavlja česmu na izvoru Kulaševca, a samo mesto dobija ime Kraljeva Voda. 1905. u posetu dolazi i kralj Petar I Karađorđević, a nakon njegove posete počinje izgradnja hotela "Kraljeva Voda" i vile "Čigota". Od tada se neprestano razvija turizam na Zlatiboru, a upravo će naselje Kraljeva Voda krajem 20. veka dobiti isti naziv - Zlatibor (nakon Drugog svetskog rata nosilo naziv Partizanske Vode), i otuda ponekad dolazi do zabune oko imena planine i istoimenog turističkog centra na njoj. Razvojem ovog turističkog naselja i njegovim širenjem u njegov sastav ulazi i visoravan Palisad koji je takođe bio poznat kao turistička destinacija Zlatibora.

Zlatibor danas

Danas je Zlatibor simbol uspešne turističke destinacije. Dobra saobraćajna infrastruktura, magistralni put i pruga koji vode ka Jadranu, a u izgradnji je i auto-put ka Jadranu. U samom centru naselja nalazi se jezero kao jedan od simbola Zlatibora, a planinski centar poseduje i savremeno skijalište Tornik, a da bi ste se uverili u sve čari ovog planinskog bisera morate ga posetiti.